Korona / Híd beragasztás

Mit jelent a korona és a híd a fogászatban?

A rögzített/beragasztott fogpótlások csoportjába tartoznak a korona- és hídpótlások.
Korona esetében a meglévő fog, vagy gyökér felhasználásával, lenyomat alapján a fogtechnikus készíti el a hiányzó koronai részt, amit a rendelőben cementtel rögzítünk. Hidat akkor készítünk, amikor a szomszédos fogakat egymáshoz akarjuk sínezni, vagy van hiányzó fog a meglévők között, és azt szeretnénk pótolni. Lenyomat alapján a fogtechnikus készíti el, és szintén cement segítségével rögzítjük, amennyiben esztétikailag és funkcionálisan megfelelő.
A korona és hídpótlások anyaga lehet fémkerámia (fogorvosi fémötvözetre égetett porcelán), cirkon-kerámia (cirkónium-oxid vázra égetett porcelán), és préskerámia (speciális, erős porcelán). Műanyagból csak ideiglenes korona és hídpótlást készítünk, mert az sem az esztétikai, sem a funkcionális kívánalmaknak nem felel meg hosszútávra.
A korona és hídpótlásokat speciális ragasztóanyaggal, leggyakrabban cementtel rögzítjük a fogon, vagy fogakon. Ez a fogászati ragasztócement igen csekély oldékonysággal bír, és fizikai, mechanikai tulajdonságai révén biztosítja a pótlások helyben maradását hosszú időn keresztül. Természetesen a helyes szájhigiéne fenntartása alapvető, mert a fog szuvasodása elkerülhetetlen, ha a lepedéket nem távolítjuk el a korona záródási vonala mentén, az ínyszélnél.

Tudnivalók a korona / híd rögzítését követően

A beragasztást követően, ha érzéstelenítő injekciót kapott, ne egyen, ne igyon, csak az érzéstelenítő hatásának elmúlása után.
A ragasztó cement, amivel a hidat a foghoz rögzítjük, megköt néhány perc alatt, de a végleges szilárdságát kb. 1 nap alatt éri el, ezért a ragasztást követő 2 órában a hidat ne használja, ne egyen, és csak 24 óra elteltével rágjon vele kemény ételeket.
Hosszabb híd esetén a beragasztást követő néhány napban előfordul, hogy idegennek érzi a fogművet. Egy-két hét alatt általában megszokja és teljesen a magáénak érzi. Amennyiben beszéd, rágás során továbbra is problémája van, forduljon orvosához.
A fogmű élettartama sokban függ attól, hogy hogyan tudja tisztítani. A kritikus hely a fog és a fogpótlás záródási vonalában van, főképpen a fogak közötti területen, ezért különös hangsúlyt kell fektetni a tisztításra. A következő tanácsokat érdemes megfontolni.
A két fog között fogselyem vagy az úgynevezett interdentális (fogköz-tisztító) fogkefe használata tanácsos. Fontos, hogy a híd alatt se maradjon lepedék. Ennek eltávolításához a Superflosst (Oral-B) használja. Ez egy speciális fogselyem, amelynek egyik vége kemény, hogy át tudja vezetni a hídtest alatt. Amikor áthúzta, addig kell vezetni, amíg a fogselyem vastagabb, szivacsos részéhez ér, azzal kell kitisztítani a hídtest alatt, illetve a pótlás és a fog találkozásánál.
Kérjük, félévente keresse fel fogorvosát, hogy ellenőrizze a fogmű zárását, illetve dentálhigiénikusát, professzionális fogtisztítás érdekében.