Gyökércsúcs rezekció

A beavatkozás célja és kivitelezése:

Gyökércsúcs rezekcióra akkor van szükség, ha tökéletesnek látszó gyökértömés ellenére a csontban gyulladás jelei figyelhetőek meg, vagy a gyökértömés csúcsi része nem készíthető el megfelelően anatómiai okok miatt. A gyökércsúcs rezekció a fog gyökere, vagy gyökerei csúcsi részének eltávolítását jelenti szájsebészeti műtéttel. Ez egy helyi érzéstelenítésben végzett kisebb beavatkozás, melyet csak tökéletesen kivitelezett gyökértömés után érdemes és szabad elvégezni. A régen (évekkel ezelőtt) készült, és sikertelennek bizonyult gyökértömést ki KELL cserélni a műtét előtt, mert az önmagában nem vezet eredményre. Abban az esetben várhatjuk a szövődménymentes gyógyulást és sikeres gyökértömést, ha a gyökércsatorna baktériummentes és a benne lévő gyökértömés tökéletesen lezárja azt..
A műtét során a szájsebész fúróval levágja a gyökér csúcsi részét (2-4mm-t), és eltávolítja a gyökércsúcs körüli gyulladt szöveteket. A levágott gyökér körül a területen egészséges csontszövet képződik.

Teendők a beavatkozást követően:

Amíg az érzéstelenítő hatása tart, ne egyen, ne igyon!
Néhány napos sebnyugalom javasolt, emelgetni, hajolgatni tilos!
Tej, tejtermékek fogyasztása 2-4 napig szigorúan tilos.
Fokozott szájhigiéne szükséges, hogy elkerülje a seb fertőződését és gyulladás kialakulását. A beavatkozás napján a fogak tisztítása fontos, a sebet el kell kerülni. A beavatkozást követő napon a műtét helyét is óvatosan meg kell tisztítani, puha sörtéjű fogkefével.
Az arcduzzanat elkerülése érdekében célszerű borogatni az arcot hideg borogatással (mélyhűtőből kivett fagyasztott ételt -zöldborsó- borítson be száraz törölközővel, és azt helyezze az arcára).
Szükség esetén fájdalomcsillapító (ibuprofen, paracetamol, vagy receptköteles: Cataflam, Algopyrin) szedése javasolt. Ha a fájdalom és duzzanat nem szűnik fokozatosan, hanem erősödik, vagy más szokatlan tüneteket észlel, vissza kell jönni a fogorvoshoz.
Egyéb esetben a megbeszélt időpontban, általában 7-10 nap múlva, kontrollra és varratszedésre kell jelentkezni.